tiistai 2. helmikuuta 2010

Asevastainen lobby ja heidän faktansa

Ohessa liitteitä ja linkkejä liittyen edelliseen 'Suomen asetiheys on tavanomaista tahoa' -kirjoitukseen.

Asiantunteva lukija laittaa merkille sen, että mainittu tutkimus on jossakin määrin tarkoitushakuinen ja siksi siihen tulee suhtautua muutenkin kriittisesti kuin vain Suomen lukujen osalta. On aivan luonnollista, että asevastainen lobby on tutkimuksen kuitenkin nielaissut sellaisenaan, ja erityisesti Suomessa asevastainen lobby on saanut tästä tutkimuksesta mainion lyömäaseen, koska Suomesta esitetään siinä virheellistä ja liioiteltua tietoa.

Sisäministeriömme vastasi tutkimuksen tulokseen aikanaan tuoreeltaan, mutta tämä korjattu tieto ei tietysti kelvannut lobbylle, vaan he ovat onnistuneesti pystyneet takomaan mediaan väärää tietoa eli sen, että Suomessa on maailman kolmanneksi eniten aseita. Huvittavinta tässä on se, että HE106/2009 yleisperusteluissa arpajais- ja asehallintoyksikön (AAHY) ansioitunut virkamies Mika Lehtonen on unohtanut tuon itse antamansa tiedotteen vuodelta 2007. Lehtonen esittää perusteluissa, että Suomessa on vähemmän aseita per capita kuin 2007 tiedotteessa mainittu 32/100 pers. (HE106/2009 = 30/100). Kuitenkin HE106/2009 perusteluissa väittää samaan hengenvetoon, että Suomi on asetiheydeltään maailman neljäs. Ojalan laskuopin mukaan 30/100 ei ole sinne päinkään neljäs mutta Lehtosen laskuopin mukaan ilmeisesti kyllä?

Jos pidetään lähtökohtana ja lähellä totuutta olevana lukuna Suomessa 32 asetta / 100 henkilöä (luvalliset ja luvattomat), niin Suomi nousisi yksityisten ihmisten omistamien aseiden tiheydeltään maailman kolmanneksi, eli Sveitsin ohi vasta jos yksityiset henkilöt hankkisivat lisää aseita n. 772 000 kpl. Mikäs siinä, ei muuta kuin lupia hakemaan niin saadaan tiedot ajan tasalle!

Cambridge: Geneva Graduate Institute of International Studies. "Small Arms Survey 2007"

Intermin: Suomen aserekisterissä on noin 1,6 miljoonaa asetta

Wikipedia: Vapaan tietosanakirjan versio samasta tutkimuksesta, jossa Suomen määrä on korjattu

Lue myös aihetta käsittelevä lyhyt artikkeli (julkaistu ESS 7.2.10) tästä linkistä.

Ei kommentteja: