sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Ammunnan ja metsästyksen harrastajat HUOMIO!!!

Orientaatioksi ote YLE:n tuoreesta uutisesta:

********************
Sisäministeriö haluaa tiukentaa aselakia entisestään. Ministeriön tarkoituksena on tehdä toinen lakiesitys keväällä sen jälkeen, kun eduskunta on ottanut kantaa jo vireillä olevaan esitykseen. Asiasta kirjoittavat Turun Sanomat, Kaleva ja Väli-Suomen sanomalehdet.


Ministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen mukaan uudessa lakiesityksessä on tarkoitus käsitellä mm. seurojen toimintaa ja aseiden käyttötarkoitusta.
********************

Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että meidän kaikkien on oltava yhdessä entistäkin aktiivisempia! Ministeriön puolelta tullaan nimittäin kiristämään kaikkia ruuveja entistäkin enemmän. Käytännössä tämä aiheuttaa sen, että reilusti yli puolet mahdollisista tulevista ammunnan harrastajista jää tulematta harrasteen pariin käytännössä mahdottomien pykälien vuoksi tai harrasteen aloittamisen liiallisen vaikeuden vuoksi. Eli tätä kautta Erkki Tuomiojan esittämä 'aseet kuuluvat vain poliisille ja armeijalle!' -tokaisut tulevat toteutumaan ja asia koskettaa kaikkia niin uusia kuin vanhojakin harrastajia! Kuriositeettina tässä kohtaa kanattaa myös huomata, että itse normikäytännön ohi nimitetty kansliapäällikkö Viljanen on nyt huolestunut siitä, ettei eduskunta olekaan enää yksimielisesti 'kieltolain' takana. Siis huolestunut pohjimmiltaan siitä, että lakeja säädettäisiin demokraattisesti?

Jos tämä kaikki olisi tapahtunut jo kymmenen vuotta sitten, ei meillä olisi ainuttakaan mitallia esim. Pekingin Olympialaisista! Puhumattakaan muista yhteiskunnallisista vaikutuksista joita ammunta- ja metsästysharrastusten 'alasajaminen' tulisivat aiheuttamaan. Joten tämä viimeisin sisäasiainministeriön (Holmlund / Viljanen) lausunto kannattaa kaikkien ottaa tosissaan, koska se tarkoittaa käytännössä perinteikkään harrasteemme näivettymistä ja kuoliniskua merkittävälle osalle suomalaista vapaa-ajankulttuuria! Valitettavaa on, että liian monen metsästäjän suusta kuuluu edelleen, ettei nämä viimeaikaiset tapahtumat ja tämä 'laki-juttu' vaikuta heihin mitenkään.... Älkää nyt enää hyvät erämiehet luulko ettei tämä koske metsästäjiä!?

*****************************
- Ministeriö haluaa tiukentaa aselainsäädäntöä. Harrastustoiminta tai metsästys eivät yksin selitä sitä, miksi Suomessa on 1,6 miljoonaa asetta, hän sanoo.
*****************************

Kansalaisia ja harrastajia on koko aselakiuudistuksen ajan viety kuin pässiä narusta. Suurinta yksittäistä harrastajaryhmää eli metsästäjiä on 'rauhoiteltu' (=heille on valehdeltu) sanomalla, ettei meneillään olevat asiat (juurikaan) kosketa heitä ja samalla salaa ministeriön kabineteissa valmistellaan lakia, joka iskee juuri heidän harrasteensa osaan erittäin salakavalasti (mm. aktiivisuus velvoite). Meneillään oleva lakiuudistus puhumattakaan tulevista toimista vievät siis myös metsästäjiltä tuhkatkin pesästä niin tehokkaalla imurilla, ettei asioihin ehditä reagoida ennenkuin on liian myöhäistä!

Jälleen kerran täytyisi kaikkien alan eturyhmien ja järjestöjen tosissaan miettiä millä aiheen parissa puuhastelevan vastuuministeriön saisi ymmärtämään, että tilastollisesti Suomen 'korkea' ampuma-ase määrä johtuu siitä, että meillä rekisteröidään jokainen ampuma-ase rekisteriin mutta suurimmassa osassa eurooppaa kertalaukeavat ampuma-aseet ja mustaruutiaseet ovat rekisteröinnin ulkopuolella. Eli direktiivin aseluokat C ja D, joiden määrä ei todellakaan ole vähäinen! Lisäksi toimimattomassa aserekisterissämme on edelleen päällekkäisyyksiä eli sama sohlo voi olla merkittymä kirjoihin ja kansiin useammalla paikkakunnalla mikä luonnollisesti vääristää tilastoja.

Yhteenvetona todettakoon että nyt kaikkien yhteinen puolustusrintama on entistäkin tärkeämpi, sillä jos joku harrastajataho ajattelee yksin ja omien lausuntojensa avulla selviävänsä tästä kurimuksesta niin kyseinen harrastajataho ei ole edelleenkään havainnut, että heille puhuneet hallinnon edustajat ovat pitäneet koko matkan ajan ketunhäntää kainalossaan! Tässä siis tarvitaan kaikkien (pienten ja suurten) järjestöjen yhteistyötä. Kova tilanne vaatii kovaa puhetta ja aktiivisia tekoja! Pelkät kabinettipuheet tai sopimukset eivät harrasteitamme pelasta, ellei sopimuksen toinen osapuoli ole tuleva pääministeri ja poliisijallituksen johtaja!

Lue 'Sisäministeriö haluaa yhä tiukemman aselain' -uutinen kokonaisuudessaan tästä linkistä.

4 kommenttia:

Jukka Lindgren kirjoitti...

Minun on kuulkaa "aseharrastajat" kovin vaikea ymmärtää tuota hirveää itkua ja hammasten kiristelyä, kun yhteiskunta päättää suojella viattomia sivullisia teidän "harrastusvälineiltänne". Vai että "laillinen harrastus jota yritetään tukahduttaa"?

Minä voisinkin aloittaa uuden harrastuksen, vaikkapa "räjähteet".

Järjestäisin kursseja, jossa innokkaille harrastajille opetetaan esim. turvallisia tapoja keitellä lannoite-bensasekoitusta. Tai "miten valmistan C4-muoviräjähdettä myrkyttämättä itseäni tai naapureita."

Mitäs sanotte?

Jos tulevat vastalauseenne tästä koskevat sitä tosiasiaa, että räjähteet on jo nykyisen lainsäädännön puitteissa määritelty liian vaarallisiksi tavallisen kansalaisen käsissä - ovat viimeaikaiset tapahtumaat omiaan todistamaan samaa tuliaseista.

Ja koska yhteiskunnalla täytyy olla oikeus muutta säännöstöään vanhan osoittauduttua epäkelvoksi tai riittämättömäksi - ja koska ampuma-ase ei ole kenellekään elinehto - pitää ne voida vaikka kokonaan kieltää.

Tässä kohtaan mussutus "perustuslaillisesta" oikeudesta on turhaa. Vaikka aseet ja niiden kaupittelu on ollut tähän asti laillista, niin oli DDT:n myyminenkin vielä jokin aikaa sitten.

Caspar von Walzel kirjoitti...

Hyvä Jukka, minun on vastaavasti hieman vaikeaa ymmärtää tätä kommenttiasi. Ensinnäkin, ainakin itse koen olevani ampumaurheiluharrastaja, ennen "aseharrastaja" vaikka urheilulajin keskeisenä varustuksena onkin jonkin sorttinen ase. Toiseksi, kukaan ampumaurheilun harrastaja ei ole koskaan väittänyt, ettei viattomia pitäisi suojella. Kyseenalaistetaan vain keinot millä sitä pyritään tekemään. Mahdollisesti mielisairasta ihmistä jolla on merkittävää rikostaustaa ei hetkauta suuntaan eikä toiseen jos ampuma-aselakia tiukennetaan. Eikä lakia tiukentamalla muutenkaan saada mitään otetta laittomiin aseisiin, ne kun eivät kuulu varsinaisesti ampuma-aselain piiriin ihan määrityksensäkin puolesta.

Se mitä minua oikeasti harmittaa lähes kaikissa näissä asevastaisissa kommenteissa on se, että kieltäydytään tyystin tunnustamaan oikeita ongelmia ja mahdolliset ratkaisut niihin. Minä kun en vaan pysty ymmärtämään miten esimerkiksi ne yli 80% tapoista ja murhista jotka tehdään jollain muulla kun ampuma-aseella saadaan kuriin aselakia muuttamalla. Jos 39,2% tehdään teräaseella (yleisin edelleen keittiöveitsi) ja 31,1% ilman välinettä tai tylpällä esineellä (lähde: Optula), mutta vain 7,1% jonkinlaisella pistoolilla tai revolverilla, mikä olisi Sinun mielestäsi järkevä kohde toimenpiteille? Huomaa, että nämä ovat vain kuolemaan johtaneet rikokset, pahoinpitelyt ja törkeät pahoinpitelyt nyrkein tai teräaseella on sitten ihan oma lukunsa. Mikään taho ei tahdo ampuma-aseturvallisuutta niin paljon kuin lajien harrastajat! Vaan meidän säännöt ja lait kun ei rikollisia pahemmin kiinnosta.

Mitä tulee ehdotukseesi järjestää räjähdekursseja, niin toivotan sinulle vilpittömästi menestyksen toivotuksia jos oikeasti ryhdyt kursseja vetämään. Niin, räjähdevalmistuslupaahan voi hakea jokainen jolla siihen on perusteita, valvonnan hoitaa ymmärtääkseni TUKES. Kurssejakin järjestetään jo vuosittain ympäri Suomea. Eli kyllä, räjähteet ovat samalla tavalla lainsäädännöllä rajoitettu kuten ampuma-aseet, ja perusteltuun käyttöön kansalainen voi saada luvan niitä valmistaa, varastoida ja käsitellä.

Mika N kirjoitti...

Harraste on harraste vaikka se olisi pitsin nypläystä tai auto-urheilua. Harrastevälineiden rajoittaminen lainsäädännöllä aiheuttaa väistämättä harrastajissa vastareaktion. Tämä on itsestään selvää jokaiselle!

Ase on harrastevälineenä täysin samassa asemassa kuin ralliautot tai sukkapuikot, eli pelkkä väline harrasteeseen. Väline ei sisällä määritelmää hyvä tai paha, vaan välinettä käyttävä ihminen voi käyttää kaikkia em. välineitä hyvään tai pahaan (kaikilla em. välineillä voi surmata toisen ihmisen helposti).

Kyllä kemian harrastaja voi tutkia räjähdekemiaa (varmasti hyvin antoisaa) tai sitten harraste voi olla vaikkapa kokeellista kemiaa. Yhteistä kemiaharrateelle ja ampuma-harrasteelle on se, että molempia säädellään lainsäädännöllä, joka asettaa harrasteelle rajoituksia.


Turvallisuudella ei ole mitään tekemistä itse välineiden kanssa, elleivät itse välineet ole yleisvaarallisia kaikilla tavoilla käytettyinä.

Tai jos harrastevälineitä halutaan kieltää, niin kannattaa kieltää myös autot, sillä rattijuoput aiheuttavat paljon enemmän kuolonuhreja vuosittain kuin luvalliset ampuma-aseet. Luvattomiin aseisiin kiellot eivät vaikuta, kuteen ex-kansanedustaja halmeen esimerkki osoittaa.

Jo kielletyn teon uudelleen kieltäminen ei estä tekemästä jo kertaalleen kiellettyä tekoa!

DDT on muuten yleisvaarallinen aine alkuperäiseen tarkoitukseensa käytettynä mutta ampuma-aseet eivät ole yleisvaarallisia muutoin kuin lainvastaisesti käytettyinä, kuten autokin on lainvastaisesti käytettynä.

Lasse kirjoitti...

Mielenkiintoista on muuten se, että räjähdysaineiden hankintaan edellyttävän luvan saa paljon helpommin kuin aseluvan. Käytännössä edellytetään maksullisen kurssin käynti sekä luvan hakeminen. Perusteita ei tarvitse esittää, lääkärillä ei tarvitse käydä ja lisäksi luvan kieltäminen ilman eittäin vahvoja paerusteita voidaan katsoa ammatinharjoittammisen vaikeuttamiseksi.

En nyt halua saada ihmisiä menettämään yöuniaan, mutta oman lupani sain olemalla intissä pioneerina ja käymällä samalla ko. kurssin josta ei edes tarvinnut maksaa mitään. Lupa tuli automaattisesti ja tarjosi mahdollisuuden ostaa räjähteitä niin paljon kun viitsi ostaa kymmenen vuoden ajan ilman MITÄÄN selvityksiä.

Käytännössä kaikki ko. luvan hakivat koska kuten sanottua se ei mitään maksanut ja näin voisin päätellä tässä maassa olevan satoja jollei tuhansia tällaisten lupien haltijoita ilman että mitään on tapahtunut.

Tapahtuneet ovat tapahtuneita ja kertovat enemmän siitä, että jos vinksahtanut yksilö päättää tappaa lukuisia muitam hän sen myös tekee sai tappovälineisiin lupia helposti tai ei.

Suomen asemäärä ei ole olennaisesti muuttunut pitkällä aikavälillä merkittävästi (ts. niitä on aina ollut hullujen saatavissa tavalla tai toisella) mutta ne ovat yhtäkkiä muuttuneet vaarallisisiksi..? Tulee hieman sellainen olo, että tässä puututaan seurauksinn kun syille ei mitään voida. Näennäispuuttuminen ja sellaisten asioiden kieltäminen jotka eivät itseen vaikuta ovat aina kiva metodi siihen saakka kunnes se sattuu omalle kohdalle. Ja siinä vaiheessa on jo myöhäistä rutista.