sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Ammattisotilaan tausta?

Espoon murhatöihin 31.12.2009 liittyen uutisoinnissa on vilahdellut sana 'ammattisotilas'.

Ampuja oli vuonna 1966 syntynyt Kosovon albaani. Silloisen Jugoslavian alueella oli käynnissä etninen puhdistus ja sotatila suunnilleen koko 80-luvun aina 90-luvun alkuun. Ampuja oli siis ainakin 80-luvun puolivälistä alkaen potentiaalinen sotilas kuten Jugoslavian alueella tuolla vuosikymmenellä olivat kaikki miehet ja itse asiassa naisetkin. Oppi ja kokemus sotimiseen, murha- sekä tihutöihin hankittiin taisteluissa kokeneempien rinnalla.

Kyseinen ampuja, oltuaan mahdollisesti sotatoimissa vuosia, taidollisesti saattoi hyvinkin olla osaavampi murhatyössään kuin vaikkapa varusmiespalvelun suorittanut, suomalainen Sellon vartija tai espoolainen konstaapeli. Jugoslavian alueella ei kuitenkaan luultavasti tuona aikana ollut yhtään varsinaista sotakoulua kouluttamassa 'ammattisotilaita', ainakaan albaanien puolella. Yksi tunnusmerkki ammattisotilaan statukselle on palkan maksu. Jugoslaviassa sotimisesta tuskin maksettiin asianosaisille muutoin kuin omalla verellä?

Näin ollen kyseisen Kosovon albanialaisen murhamiehen yhteydessä ei siis ammattitaidottomimmankaan toimittajan kannattaisi puhua 'ammattisotilaasta'. Kaikki tarmo kannattaisi suunnata vaikkapa miettimiseen, miksi tämän kaltaista yhteiskuntaamme sopeutumatonta maahanmuttajarikollista ei oltu jo aikaa sitten karkoitettu Suomesta?


Ibrahim Shkupolli

Ei kommentteja: