perjantai 18. kesäkuuta 2010

Rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto?

Nyt Suomi on listattu rauhallisten maiden kärkikastiin australialaisen Institute for Economics and Peace organisaation tekemän Global Peace Index -vertailun mukaan. Helsingin sanomat uutisoi aiheesta seuraavasti: "Suomi rauhallisten maiden kärkikastia". Jostakin syystä tämä verrattain positiivinen tutkimus/uutinen ei ole kansallisella tasolla lyönyt itseään läheskään niin hyvin läpi kuin kaikki negatiiviset aihepiiriin liittyvät viimeaikaiset tutkimukset/uutisoinnit?

On tietenkin monta mittaria, jolla mitata turvallisuutta. Henkirikoksissa olemme EU:ssa 6. tilalla, globaalisti keskikastia. Pahoinpitelyjen määrä pidämme itse korkana, mutta ilmeisesti kuitenkin jäämme kauas EU:n kärkikastista? Toisaalta, jos Suomessa jossain mielenosoituksessa särkyy muutama ikkuna, sitä pidetään suurena skandaalina, jota päivitellään pitkään ja hartaasti. Pariisissa palavat kokonaisten lähiöiden autot, ja ryöstellään liikkeitä, kun hallitus esittää jotakin josta kansalaiset eivät pidä, tai kun poliisi on pamputtanut jonkun henkitoreisiin.

Tärkeintä on kuitenkin se, että ampuma-aseiden määrä korreloi henkirikosten määrään erittäin käänteisesti. Tätä ei tietenkään automaattisesti seuraa päätelmä, että aseet luovat turvallisuutta. Sen sijaan tästä faktasta on lupa päätellä, että länsimaissa aseet eivät ole ongelma ja ne ovat oikeissa käsissä.

Vision Humanity tutkimus tästä linkistä. [pdf]

1 kommentti:

halla_aho kirjoitti...

Lue myös: http://www.halla-aho.com/scripta/aseista_ja_turvallisuudesta_taas.html