perjantai 18. kesäkuuta 2010

Poliisin uudet ohjeet 2010

Poliisihallituksen (POHA) lupahallintoyksikön asehallinto on lopultakin korjannut aikaisemmin Sisäasiainministeriön alaisen asehallintoyksikön (AAHY / Lehtonen & Laiho) antamia aselupakäytäntöihin vaikuttavia sekavia ja suurilta osin myös lainvastaisia ohjeita. Taustalla lienee useat hallinto-oikeuksian ratkaisut, joissa poliisilaitoksen lainvastaiset päätökset ovat kaatuneet.

Jo olisi aikakin, että jatkossa kaikki lupahallinnossa työskentelevät virkamiehet yhtenäisesti noudattaisivat lakia, eikä lain kanssa ristiriidassa olevia ohjeita. Yksittäisten kansalaisten valitusten lisäksi yhtenä asiaa edesauttavana tekijänä voi olla myös järjestöjen kirjelmöinti OKa:lle. Kun tekojaan joutuu selittämään, saattaa itsekin havaita ettei kaikki ole kunnossa?

Asia oikeastaan kiteytyy yhteen kappaleeseen eli näin ollen kyseiset ohjeet mitätöivät kaiken aikaisemman sekoilun lisäksi myös itse itsensä...

"Ampuma-aselupia koskevien päätösten on aina perustuttava ampuma-aselakiin ja ne on perusteltava hakemuksen käsittelyn yhteydessä tulleilla tosiseikoilla. Hallussapitoluvan hylkäämistä tai määräaikaisuutta ei tule perustella pelkästään annetuilla ohjeilla."

Paniikkinappulalle hyppäämisillä, poliittisella pelillä ja epäpätevien virkamiesten kynäilemillä ohjeistuksilla on ollut ainakin työllistävä vaikutus - kaikkialla muualla paitsi alan elinkeinonharjoittajien parissa.

POHA ohjeita 2010 [pdf]:
Aselupakäytännön yhtenäistäminen |
| Aseen hallussapito |
| Aseen muuntaminen |

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arveluttavana voidaan pitää sitä, että ohjeissa viitataan osin vasta ehdotettuun aselakiin ja erityisesti sitä, että harrastuneisuudeksi käsiaselupaan ei lasketa ilmapistooliammuntaa?