keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Perhe on pahin?

Perhe on pahin (engl. All in the Family) oli yhdysvaltalainen ensimmäinen Suomessa esitetty saippuaoopperaparodia ja tilannekomedia [Wikipedia]. Kuten on moneen otteeseen todettu, tilannekomiikkaa ja farssia kerrakseen löytyy myös hallituksen aselakiesityksestä - sama linja näyttäisi jatkuvan myös aselakiesityksen valiokuntakäsittelyssä.

Kimmo Sasin ja Jacob Södermanin johtama perustuslakivaliokunta käsittelee hallituksen esitystä ampuma-aselaiksi 7.10.2009. Käsittelyssä perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijana muun muassa professori Veli-Pekka Viljasta, joka on sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen (sd) aviomies. Kansliapäällikkö Ritva Viljasen puoliso, oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen toimii ilmeisesti Turun yliopistossa valtiosääntöoikeuden professorina ja lukuisten hakukoneosumien kautta hän on ollut erittäin käytetty asiantuntija eri ministeriöitä koskevissa hallituksen esityksissä.

Kansliapäällikkö Viljanen on virkansa puolesta ollut keskeisesti mukana ampuma-aselain valmistelutyössä.  Hän on sekä valmistelutyön kautta että julkisuuteen antamiensa lausuntojen mukaan vahvasti sitoutunut lakiesitykseen. Koska kysymys on sisäasiainministeriön kiinteässä ohjauksessa ja valvonnassa tehdystä lakiesityksestä, jonka ohjauksessa ja valvonnassa kansliapäälliköllä on ollut erittäin keskeinen asema, olisi hänen aviomiehensä professori Viljanen kansalaisten oikeustajun mukaan hieman jäävi kuultavaksi asiantuntijana (tässäkin) asiassa. Jääviyskysymyksellä on aselakiasiassa erityistä merkitystä, koska kaikkien intressipiirien käsityksen mukaan lakiesitys on ristiriidassa ainakin perustuslain 6 § (yhdenvertaisuus), 13 § (yhdistymisvapaus) sekä 124 §:n (hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle) kanssa.

Olisikohan siis aika selvittää oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljasen ja kansliapäällikkö Ritva Viljasen keskinäiset esteellisyydet. Mielenkiintoista on myös nähdä jatkaako perustuslakivaliokunta asiantuntijoiden kuulemista vai tyytyykö se tänään keskiviikkona kuultavaan porukkaan, jossa vain Mikael Hiden ja Kauko Sipponen ovat kunnollisia perustuslakiasiantuntijoita. Jatko tai tyytyminen on esityslistan mukaan auki.

Perustuslakivaliokunnalle 6.10. lähetetty kirjelmä tästä linkistä. [pdf]

Ps. Asevastaisen sisäpiirin touhuihin ja vasemmistolaiseen käsitykseen demokratiasta viitattiin aikaisemmassa blogikirjoituksessa "Aselaki on laaja lakikokonaisuus - ei sitä näin laadita!". On muistettava, että presidenttimme (sd) on yksin suuressa viisaudessaan tiennyt - vasten valtioneuvoston mielipidettä - Viljasen (sd) parhaimmaksi henkilöksi keskeiselle hallintopaikalle kansliapäälliköksi. Hyvien ystävien tukemisen lisäksi tiedossa on myös presidenttimme puoluetovereiden puolisoita jotka mm. "naiseuteen" perustuen ovat ohittaneet selvästi pätevämpiä hakijoita. Tässä yhteydessä voidaan mainita esimerkiksi Pauliine Koskelon valinta Korkeimman oikeuden presidentiksi. Itäeurooppalaiset virkaannimitystavat näköjään kukoistavat edelleen ainakin Mäntyniemen naissaunaseurueissa.Edit: Lue myös Rouva Viljasta sivuava hyvä blogikirjoitus "Mikä tahansa on ase väärissä käsissä"

Ei kommentteja: