tiistai 8. kesäkuuta 2010

KULTAKUUMEISIA SATUJA ASEISTA

Onko täysin poissuljettua, että kulttuuritoimittajat tarkistaisivat, puhuuko haastateltava totta vai pehmeitä, ja tekisivät jopa kriittisen kysymyksen? Se on normaalia toimittajan työtä.

Kultakuumeessa 8.6 haastateltiin valokuvaaja Harri Pälvirantaa ampumaratoja koskevasta valokuvanäyttelystään. Ohjelman esitiedoissa kysyttiin raflaavasti "miten aseharrastajasta muututaan kylmäveriseksi murhaajaksi". Moniko on muuttunut? Pälviranta näkyy löytäneen Jokelan ja Kauhajoen joukkomurhaajat. Toinen omisti aseen kuukauden ja toinen pari kuukautta ennen rikostaan. Kumpikaan ei harrastanut ammuntaa. He olivat päättäneet pyrkiä historiaan joukkomurhalla - ja hankkivat pistoolin. Aiemmin muuan nuorukainen valitsi Myyrmannissa pommin, mutta mitäpä sitä muistamaan, väärä väline.

Ohjelmassa väitettiin Suomessa olevan väkilukuun verraten "maailman kolmanneksi eniten aseita heti Yhdysvaltojen ja Jemenin jälkeen". Ei ole. Noiden jälkeen tulevat Sveitsi, Serbia ja Irak. Sen jälkeen tulevat jaetulle 6. sijalle Itävalta, Kanada, Kreikka, Ranska, Ruotsi, Saksassa ja Suomi. Niissä on lähes tarkalleen sama määrä aseita per capita. Olemme hyvässä seurassa.

Pälviranta väitti Suomessa tapettavan paljon enemmän ihmisiä luvallisilla, kuin laittomilla ampuma-aseilla. Toimittaja oli erityisen innostunut tästä, ja Pälviranta selitti tämän suhteen kertovan suomalaisen asekulttuurin luonteesta. Nopea vierailu oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen nettisivuille olisi näyttänyt taas, ettei taitelija tunne lainkaan asiaa, josta paatoksella puhuu.

Henkirikoskatsaus 2007 kertoo tapoista ja murhista tehtävän 10 % laittomalla, 6 % luvallisella ampuma-aseella. Se on normaali lukema. Erittäin poikkeuksellisella jaksolla 2002-2008, joka sisältää Jokelan ja Kauhajoen, tapoista tehtiin laittomilla a-aseilla 9,3 ja luvallisilla 8 %. Muissa a-aseilla tehtävissä rikoksissa ase on laiton vähintään 4/5 tapauksista.

Vuosina 2002-2008 selvitettiin 803 henkirikosta. Uhreista tapettiin teräaseella 307, nyrkeillä 183, astalolla ym. 156, laittomalla ampuma-aseella 75, luvallisella a-aseella 64. Ihanko totta vain tuo viimeinen luku on tärkeä? Onko ampumalla tapettu enemmän tapettu kuin puukolla tapettu?

Mikko Niskasaari, toimittaja

Kuvassa aseasioistakin tieteilevä valokuvataiteilija
Harri "the shooter" Pälviranta ja järeä iskuporakone.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Möykky metallia, muovia ja puuta on syyllinen kaikkiin pahoihin tekoihin." Sitä saa kuulla todella paljon, koska se on helppo syyttää ja luoda ennakkoasenteiset mielikuvat, kun asiaa ei tunne. Tällaisten yksipuolisten ja jopa vääristellyn kuvan antavien julkaisujen haittavaikutuksia saakin korjailla kahvihuoneissa hyvin ahkerasti... Eikö toimittajilla ole jokin "toimittajan ohje" tai vastaava, jonka mukaisesti julkaisut pitäisi tehdä? Onkohan se toteutunut tässä, puolueettomuus ei ainakaan ole toteutunut - suvaitsemattomuus jyllää.

Asetiheys kirjoitti...

"Mies ja salainen ase Tiistaina 8.6.2010 klo 15.15 - 15.55, toinen lähetys klo 21.15. Juontajana on Liisa Vihmanen.

Tiistain Kultakuumeessa puhutaan suomalaisesta asekulttuurista. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna maailman kolmanneksi eniten aseita heti Yhdysvaltojen ja Jemenin jälkeen."

Tuo sveitsiläistutkimuksen väärä väittämä kummittelee edelleen ympäri mediaa. Faktaahan löytyy esim. tuolta:

http://www.intermin.fi/intermin/bulletin.nsf/vwSearchView/92074A07CCA95289C2257346003A00B0