torstai 8. heinäkuuta 2010

Käsiasekampanja jatkuu

Porvoossa 6.7.2010 aamuyöstä sattunut ampumisvälikohtaus vaati kolme kuolonuhria.

Klo 8:00 YLEn uutislähetys radiossa ennusti pahaa; asejutulle annettiin poikkeuksellisen paljon tilaa. Perinteisesti puukolla tapettuna uhrit eivät luultavasti olisi olleet yhtä kuolleita ja uutinen yhtä makea? Tulevat aamun sähke- yms. uutiset kertasivat asiaa oikein huolella.

Klo 12:00 uutisissa tulikin sitten täyttymys; erityisen pitkä osuus jossa toimittaja lausui ääni värähtäen "kyseessä oli puoliautomaattinen käsiase". Juttua jatkettiin Pekka "käsiasekielto" Saurin haastattelulla, jossa hän toivoi hallituksen miettivän uudelleen käsiaselinjauksiaan ja filosofoi, kuinka yleensä jokainen laiton ase on joskus ollut laillinen.

Klo 16:00 uutisiin oli saatu julistus; poliisi vaatii deaktivoitujen aseiden kieltämistä, koska niitä muutetaan toimiviksi. Tämä ilosanoma 'todistettiin' Helsingin poliisilaitoksen Ilari Vilenin huonolaatuista puhelinhaastattelutallennetta sopivasti editoimalla.

Eli kun kolme ihmistä menetti henkensä niin ainakin YLEn uutistoimituksessa oli selvästi tehty heti tapahtumaa seuraavana aamuna tarkka käsikirjoitus kuinka asiaa pidetään näkyvillä ja kuinka sitä paisutellaan pitkin matkaa. Toimituskunnalla ei tietenkään edelleenkään ollut mielenkiintoa tutustua esim. aihepiiriin liittyviin Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuottamiin faktoihin vaan turvauduttiin mieluummin vaikkapa em. mielenterveysammattilaisen Pekka "Päivän Kasvo" Saurin (vihr) harhakuviin kuinka lintukodostamme saadaan jälleen parempi sekä ennen kaikkea turvallisempi paikka elää. Johtuuko tämän kaltainen toiminta ammattitaidottomuudesta, tavanomaisesta velttoudesta vai tietoisen militantista "aseet-pois-niin-maailma-pelastuu" -asenteesta? Mitä muuta kansalainen voi tässä kohtaa ajatella, kun kertaalleen murhasta ja kahdesta tapon yrityksestä sekä ampuma-aserikoksista, erilaisista pahoinpitelyistä jne.. 'elinkautisen' istuneen ja äskettäin vankilasta vapautuneen romanimiehen Esa Åkerlundin teko saa erityisesti sähköisessä mediassa näinkin erinomaista huomiota.

YLE:n lomalta tavoittama Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja oli luonnollisesti järkyttynyt Porvoon ampumatapauksesta, ja muistutti jälleen, että suomalainen asekulttuuri on kestämätön. Sauri hämmästelee ääneen muun muassa sitä, että miten "Suomessa liikkuu ihmisiä ylipäätään aseet taskussa ihmisten keskuudessa"? Sauri ei kuitenkaan ota kantaa siihen miksi Porvoon kolmoissurmasta epäilty, vuonna 1997 henkirikoksesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittu Åkerlund kävelee vapaana miehenä ihmisten keskuudessa reilut kymmenen vuotta myöhemmin. Ammattinsa puolesta Saurin kannattaisi pohtia ääneen ennemminkin sitä, miksi alimittaisen elinkautistuomion suorittaneet murhamiehet päästetään vapauteen ilman psykiatrin tekemää vaarallisuusarviota tai ylipäätään ilman minkäänlaista asianmukaista harkintaa henkilön yhteiskuntakelpoisuudesta?

Tämä on niitä asioita, joista myöskään Saurin puoluetoverilla oikeusministeri Tuija Braxilla (vihr) ei ole mitään lausuttavaa. Tutkimusprofessori, psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on aivan oikeassa siinä, että järjestelmäämme sisältyy riski: suhteellisen vaarallisia ihmisiä päästetään vapaaksi. Joko kasvatetaan reilusti vankilukua, tai suljetaan tällaiset mielisairaalaan - tai hyväksytään riski. Minkään valtakunnan tutkimustulos ei kuitenkaan osoita, että tämän riskin vuoksi pitäisi hyökätä esimerkiksi ammuntaa harrastavien kansalaisten kimppuun. Saurin ja Braxin vaatimukset tekee vieläkin koomisemmaksi se, että kun tappoaseena on ampuma-ase niin se on useimmiten haulikko. Haulikot ovat myös ainoa asetyyppi, jossa enemmistö surma-aseista on laillisia. Näiden täyskieltoa Sauri ja Brax eivät kuitenkaan vaadi. Ainakaan vielä. Kaiken kaikkiaan kysymys on kovin hämärästä logiikasta ja ideologiasta. Tämä ideologia on kuitenkin reaalinen uhka kaikille urheiluampujille ja lopulta myös metsästäjille.

YLE:n uutisiin ja myöhemmin samana päivänä Päivän Kasvo -ohjelmaan haastateltu Sauri ei kummallista kyllä usko, että mielenterveys olisi tässäkään kohtaa oikea näkökulma ja että mielenterveystyöhön panostaminen ennaltaehkäisisi tämän kaltaisia tapahtumia. Saurin mukaan tapauksen uutisoinnissa ei ainakaan toistaiseksi ole tullut esille mitään sellaista, mikä viittaisi Åkerlundin mielenterveydellisiin ongelmiin. Kyseisen mallikansalaisen tämä- tai aikaisemmat hirmuteot eivät siis mielenterveysammattilaisen mielestä viittaa minkäänlaisiin mielenterveysongelmiin. Porvoon kolmoissurmasta epäilty ei siis missään nimessä ole hullu vaan avainasemassa Saurin mukaan on laillisten puoliautomaattiaseiden totaalikielto ja poiskerääminen sekä kestämätön asekulttuurimme josta Sauri tuntuu tietävän kaiken ja josta pitäisi vihdoinkin keskustella. Sauri kiteyttää lähes hurmiotilassa ajamansa asekieltoagendansa YLEn Päivän Kasvo -studiossa seuraavasti;
"Mä ihmettelen sitä kovasti, kun ihminen on mennyt kuuhun, mutta tuntuu olevan kovin vaikeaa sitten keksiä vaihtoehtoisia ampumaurheilulajeja, jos jokin aselaji ikäänkuin [mutinaa] tehtäisiin laittomaksi".

Parasta, mitä jokainen voi juuri nyt tehdä, on heittäytyä mukaan kansalaiskeskusteluihin ja toistaa kylmiä faktoja jotka ovat kaikkien alan harrastajien puolella. Julkaise siis teräviä, viileitä ja faktapitoisia vastauksia eri medioiden nettisivuilla. Syksyn poliittisen kauden alkaessa on tietenkin tehtävä muutakin, mutta se on toinen tarina, kuten Corto Maltese sanoisi.


Pekka Saurin käsittämättömät kommentit YLE:n uutisissa ovat synnyttäneet jopa adressin, jossa Sauria pyydetään  pysymään erossa asekeskustelusta. Lue ja allekirjoita adressi tästä linkistä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kieltoa vastustavat ihmiset nojaavat omaan logiikkaansa: pistooli on paha -> pistooleja ei kielletty -> se aiheutti ampumatapauksen -> pistoolit kielletään -> pahuus poistuu. Kuulostaa toiveajattelulta, aivan kuten Vihreät totesivat aiemman blogin lainauksessa: "uskomme näin tapahtuvan".

Julkisuudessa keskimäärin todettiin "mielenterveyspalveluihin on satsattava (sitten pakollinen osuus) ...ja aselakia tiukennettava". Suurin rintama on edelleen tulossa aseita vastaan, koska eivät halua/pysty nähdä ettei ongelma ole raudassa. Kyseisen murhaajan aikaisempi rikostausta kuitattiin pienellä päivityksellä, mutta KÄSIase vei tässäkin sen pääroolin.

Todella huonolaatuista eli asenteellista, välillä jopa lobbaavaa uutisointia, mikä lisää vastakkainasettelua ampumaharrastajien, metsästäjien ja harrastuksen ulkopuolisten ihmisten välillä. Suvaitsemattomuutta aseita ja koko harrastusta kohtaan on jo ilmassa, meidän on työskenneltävä synnytettyjen ennakkoluulojen korjaamiseksi.

Suuri osa mediastamme on menettänyt puolueettoman tiedonvälittäjän aseman - ainakin aseasioissa.

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehti painotti 8.7.2010 että "onko viaton ihmishenki kultamitalin arvoinen" - viitaten käsiaseiden käyttöön urheiluammunnassa. Tälläisella kommentilla annetaan taas ymmärtää, että taparikollisen ammuskelulla olisi jotain tekemistä urheiluammunnan, tai jopa maailmanluokan kilpa-ammunnan kanssa! Kyse ei todellakaan ole valinnasta: "urheiluammunta tai turvallisuus", vaan ihan perusjutuista vankien vapaaksi laskemisessa ja yleisesti kansanterveydestä, eli mielen- sekä ruumiinterveydestä.

Anonyymi kirjoitti...

Metsästystä ja SRA:ta harrastava, ja lupia (pitkiin) viimevuosina hankkineena kiinnostaa että mistä nämä aseet Selloon ja Porvooseen on hommattu? Jos Supolla on aikaa/mahdollisuuksia pistää höpökaasuiskun uusnatsit seurantaan (ei huono juttu), niin saataisiinko KRP selvittämään näiden aseiden kulku Suomeen? Muistelen että Sellon osalta arveltiin että mutka olisi voinut tulla Balkkanilta, mutta miten on Romani-raudan laita? Jos molemmat pyssyt on tulleet "rajan takaa" niin eipä ole syytä aselakeja harrastajien osalta tiukentaa! Laittomasta aseen hallinnasta (erityisesti siis laittoman aseen hallinasta) heti pari vuotta ehdotonta jos kerran "jotain halutaan tehdä". Normaali aseenharrastaja kuullessaan/joutuessaan tekemisiin laittoman aseen kanssa on heti lirissä (luvat ja harrastus lähtee), sama pelkovaikutus pitäisi asettaa myös rikolliselle kansanosalle. Tällöin rikollisilla olisi aseita mukanaan vain suunniteltuja tekoja varten, ja tämän vuoden tragedioista 50% olisi estetty. Laittaisin tekstin edustajalleni eduskuntaan, vaan eipä siellä ole ketään joka uskottavasti ja äänekkäästi etuamme ajaisi. Vaaleja odotellessa, JC

Anonyymi kirjoitti...

Saurin ja toimittajien tehtävä aseiden riisunnassa sen kuin kiihtyy. Ennen mittaa he saavat peloteltua enemmistön tietämättömistä taakseen ja kiellettyä pelkäämänsä käsiaseet. Mielestäni tältä tämä alkaa näyttämään.

Näin ollen, olenkin alkanut miettiä vaihtoehtoisia maita, mihin voisin muuttaa perheineni jotta ei tarvitsisi jäädä nakkikioskille romanin ammuttavaksi. Miltä kuullostaisi Viro taikka esimerkiksi Uusi Seelanti.

Toivoisin Saurin tulevan avoimeen keskusteluun tämän Porvoon tapaukseen liittyen - minkä takia hänen puolueensa ajaa kevyempiä rangaistuksia tällaisille, joka on tappanut aiemmin (mahdollisesti kaksi) ja saanut kaksi tuomiota henkirikoksesta!?

Anonyymi kirjoitti...

Eikö olisi kohta aika lähteä marssimaan eduskuntatalon eteen, kytkeä itsemme kahleilla aselakia kannattavien kansanedustajen autojen takapuskureihin ja lähteä liimailemaan propagandajulisteita ympäri Suomea?

Anonyymi kirjoitti...

Nykytilanne on seurausta siitä, että hallituksella ja eduskunnalla ei ole uskallusta puuttua erittäin leväperäiseen aselakiin. Erityisesti sisäministeri Holmlund on kunnostautunut tässä välinpitämättömyydessä. Ilmeisesti aselain tiukentamisen vastustajat ovat osanneet lobata ministerin ja kansanedustat niin hyvin, että kansalaisten turvallisuus ei merkitse mitään; ainoastaan se merkitsee, miten asekauppiaiden liikevaihdon käy.

Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva ihminen tajuaa, että kukaan, poliisi- ja sotilasviranomaisia lukuunottamatta, ei tarvitse käsiasetta. Asetta, joka on helppo kätkeä vaatteisiin ja jolla on helppo ampua ihminen hengiltä.

Anonyymi kirjoitti...

Aseen omistus Suomessa on yksi tarkimmin säädeltyjä koko EU:n alueella. Laittomille aseille ja rikollisille aselait eikä muutkaan lait mahda mitään. Nykyinenkin laki antaa jo sellaisenaan viranomaisille täydet mahdollisuudet harjoittaa asianmukaista lupakäytäntöä sekä ylläpitää aseturvallisuutta.

Tässä ei ole siis kyse kauppiaiden liikevaihdosta vaan perimmäisistä oikeuksistamme harrastaa mitä yksilö haluaa (myös käsiaseilla) ja myös harjoittaa mitä laillista liiketoimintaa haluaa.

Edellisestä kommentista paistaa läpi hoblofobian ja pasifismin sekainen kommunismi!

Anonyymi kirjoitti...

Kun mustalainen ampuu mustalaisen, vaikka useammankin kerralla: ketään ei kiinnosta, lakia ei tarvitse muuttaa eikä valvontaa lisätä.

Kun mustalainen ampuu valkolaisen, alkaa vanha etelävaltioiden tapainen vaino, ensin lynkataan aseharrastajat (Alabamassa ennen vanhaan pari neekeriä), sitten vasta aletaan miettiä kuka tappoi ja miksi.

Eikö tässä jo ole täydet perusteet syyttää tiettyjä lehtiä ja Yleä rasistisiksi?

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi: kun ainakin murhasta ja parista tapon yrityksestä tuomittu, puoli vuotta sitten vankilasta vapautunut humalainen mustalainen ampuu laittomalla aseella, eli nostaa esiin hankalan krikminaalipoliittisen ongelman, mitä tehdä vaarallisille vangeille kun tuomio on istuttu (minkä ei elinkautisvangilla ole pakko tapahtua koskaan),
on Pekka Saurin, Tuija Braxin, Erkki Tuomiojan, Jukka Gustafssonin yms ratkaisu asiaan on:
tiukennetaan aselakia = hyökätään ammunnan harrastajien kimppuun.

Suhteellisen perverssiä.