Näin toteaa Lakimiesuutiset tuoreimmassa artikkelissaan jossa otetaan kantaa paremman lainvalmistelun puolesta. Suomalaisen lainvalmistelun taso huolestuttaa asiantuntijoita ja sen suurimpina puutteina pidetään jatkuvaa resurssipulaa ja kiirettä.
Kuinka ollakkaan, kaikki artikkelissa mainitut epäkohdat sopivat myös aselakikontekstiin kuin nenä päähän. Aselakiesityksen valmistelleet - paljon parjatut - AAHY:n virkamiehet ovat tehneet anteeksiantamattomia virheitä, mutta onko perimmäinen syy kuitenkaan näiden vähillä resursseilla virassaan sähläävien "työrukkasten"? Aselain tapaan, muitakin laajoja ja erityisosaamista vaativia lainsäädäntöhankkeita tehdään kiireellä ja järjettömät aikataulut lyödään viimekädessä lukkoon poliittisella tasolla.
Oikeuskanslerin virasto joutuu puuttumaan lähes viikoittain valtioneuvoston istuntoon meneviin hallituksen esityksiin, ja myös eduskunnan valiokunnat tekevät paljon tarkastusluonteisia korjauksia lakiehdotuksiin. Esimerkiksi perustuslakikysymyksissä vastuu jää eduskunnan apulaispääsihteerin Jarmo Vuorisen mukaan pitkälti eduskunnan ja sen perustuslakivaliokunnan harteille. Lainvalmistelun vaativuus on kasvanut vuosien mittaan, eikä tätä ole asiantuntijoiden mukaan otettu riittävästi huomioon.
Oikeuskanslerin mukaan lainvalmistelun puutteeksi luetaan myös erilaisten vaikutusarviointien puuttuminen. Arviointi vaatii usein sellaista menetelmällistä tietoa ja osaamista, jota ministeriöiden käytössä ei yksinkertaisesti ole. Eri tahojen kuulemiseen annetaan liian lyhyitä määräaikoja, lisäksi asiantuntijoiden lausuntoja ja kannanottoja käytetään usein hallituksen esityksen perusteluissa yksipuolisesti, puutteellisesti tai ei ollenkaan kuten aselakiesityksessä on käynyt. Pitäisikö asialle tehdä jotakin koska näyttää, että hallitus ja virkamiehet tekevät vaalien välillä mitä lystäävät? Kansalaisten demokratiakäsitys alkaa nimittäin olla tämän kaltaisten lakihankkeiden johdosta erittäin kovalla koetuksella!
Lue koko artikkeli Lakimiesuutisten verkkosivuilta tästä linkistä.
Lataa artikkeli pdf-muodossa tästä linkistä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti