perjantai 22. lokakuuta 2010

YLE - Uusi aselaki EU:n tietosuojadirektiivin vastainen

julkaistu tänään klo 16:49

Kuuntele psykiatrian ylilääkäri Antti Liikasen haastattelu tästä

Psykiatrian ylilääkärin Antti Liikkasen mukaan uusi aselaki siirtää poliisien vastuita lääkäreiden harteille ja velvoittaa lääkärit toimimaan EU:n tietosuojadirektiivin vastaisesti. Lain valmistelussa ei ole riittävästi otettu huomioon perustuslakia ja tietosuojalakia, Liikkanen sanoo.

Liikkasen mukaan aikaisemmin aloite aseenkantoluvan epäämisestä tuli aina poliisilta, joka kysyi lääkärin mielipidettä yksittäisestä henkilöstä. Nyt ei ole paikallispoliiseja, eikä aina paikallista lääkäriäkään.

- Nyt kun ei enää ole paikallispoliiseja, yritetään lääkäreillä peittää lainsäädännöllinen moka, eli poliisien hallintolainsäädäntö joka vei paikallispoliisit pois.

- Samaan aikaan lääkärit on korvattu keikkalääkäreillä, jotka tulee viikoksi tai kahdeksi paikkakunnalle. Heiltä edellytetään nyt seitsemässä minuutissa päätöstä asiasta, jonka perusteella lääkäri voi itse joutua syytetyksi sitä, että asetta ei ole otettu pois. Ei tällaista voi lääkärikunta sietää, Liikkanen sanoo.

Liikkasen mielestä paikallispoliisit ja vallesmannit pitää palauttaa kyliin tekemään arviointeja aseenkantoluvissa. Lääkärit eivät ole aseiden kanssa missään tekemisissä.

Mielentilatutkimus kestää kuusi viikkoa

- Mielentilatutkimus kestää kuusi viikkoa. Jos meille annettaisiin resurssit tutkia kuusi viikkoa asiakasta ja hänen soveltuvuutta käsittelemään asetta, sitten siitä voisi jotakin sanoa. Kyllä meidän aika ja energia menee nyt aivan muuhun.

Liikkanen toivoo, että lakiasetuksen valmistelussa kuunneltaisiin myös lääkäreitä herkällä korvalla.

- On aivan eri asia antaa lääkäreille oikeus puuttua aseenkantolupien myöntämiseen, kuin velvollisuus puuttua siihen.

http://yle.fi/alueet/lappi/2010/10/uusi_aselaki_eun_tietosuojadirektiivin_vastainen_2081804.html

Ei kommentteja: