torstai 27. elokuuta 2009

Arpajais- ja asehallintoyksikkö tiedottaa mm. ilma-aseasioista

Tässä yhteydessä täytyy muistaa miksi ilmakivääriasia ylipäätään on mukana päivän keskusteluissa. Kaikille tuttu "mökki-ilmakko" on loistava esimerkki tämän lakiesityksen tasosta. Esityksen tekstiä ei tarvitse lukea pidemmälle kuin pykälään 2 ja olemme jo tilanteessa, että nämä mökki-imput ovat lain tarkoittamia ampuma-aseita ja siten kuuluvat luvanvaraisuuden piiriin. Se, että miljoona mökki-ilmakkoa kuuluvat esityksen piiriin jo nyt, eikä lakiuudistuksen II-vaiheessa - kuten alunperin oli rajattu - on ilmeinen vahinko. Muitakin virheitä esityksestä löytyy viljalti, mutta tämä kuitenkin koskettaa melkeinpa ketä tahansa.

Edellä mainittuun faktaan otetaan kantaa uusimmassa AAHY:n tiedotteessa. Tähän on jo alan piireissä totuttu, eli ensin pykäistään lain kanssa ristiriidassa oleva ohje tai pari, sitten ohjetta tarkennetaan uusilla entistäkin sekavammilla ohjeilla. Loppupelissä sijaiskärsijöiksi joutuvat poliisin lupahallinnossa virkaansa hoitavat henkilöt, kansalaiset ja kaikki muut jotka joutuvat paikkailemaan jälkiä. Tiedotteen kynäilleen Mika Lehtosen pitäisi myös tietää, että Sisäasiainministeriö ei ole oikea paikka tulkita lakeja. Suomessa lakeja tulkitsevat ainakin vielä toistaiseksi oikeusistuimet eli käräjäoikeus, hovioikeus ja lopuksi korkein oikeus! Jos lakiteksti on tulkinnanvarainen, niin se on silloin tulkinanvarainen, eikä tosiasia muutu AAHY:n selittelyillä. Eikös se niin mene, että ”Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa”? Kansalaisjärjestöt kertoivat oman näkemyksensä asiaan tiedotteen muodossa heti tuoreeltaan.

Löysästi ja ilman ammattitaitoa muotoiltu pykälä = ilmakivääri = lain tarkoittama ampuma-ase


Määritelmien väljyyden vuoksi ko. lakiesitys siis kattaa myös ilma-aseet mm. siksi, että nekin kestävät yhden laukauksen.  Tätä ei kannata kenenkään tehdä kotona, mutta jos joku sattuu laittamaan tipan tietynlaista kevyttä polttoöljyä jousitoimisen ilmakiväärin luodin pyrstöön, niin laukaistaessa neste syttyy paineen noustessa kuten puristussytytteisissä polttomoottoreissa ja luoti lähtee iloisesti paukahtaen liikkeelle. Toisin sanoen projektiili lähtee aseesta, vaikka itse ase tuhoutuisikin samalla vaarantaen käyttäjän! Tämä "toimintatapa" tunnetaan kansalaisten keskuudessa laajalti ja tällä tempulla toteutuu lakiehdotuksen pykälästä kohta 2: Aseen näköinen, muu räjähdys paine, ilman tietoja- tai taitoja muunnettu. Temppu on luonnollisesti vaarallinen, mutta tavallinen mökki-ilmakiväärikin voi näinkin väärin käytettynä kestää useita laukauksia. Lopulta kuitenkin männän jousi katkea paineiskujen vuoksi ja lysti loppuu lyhyeen.

Tämä virhe on todellakin vain yksi lukuisten muiden joukossa ja johtuu täysin siitä, että valmistelijat ovat ajatelleet hallitsevansa käsittelemänsä aihealueen riittävän hyvin kirjoittaakseen toimivan lain ilman yhdenkään asiantuntijajärjestön apua ja kuulemista. Heikko lain esityö ja onneton valmistelu seuraavat siis läpi koko esityksen. Viimeistään nyt pitäisi asiasta vastuussa olevien korvia alkaa punottamaan oikein kunnolla!

Kuriositeettina voidaan mainita, että Iltasanomat kertoi eilen surullisen uutisen ulkomailta kun viisivuotias englantilaispoika oli kuollut ilmakiväärin luodista. Poliisi pitää tapahtumaa onnettomuutena. Täytyy jälleen muistaa, että KAIKKI aseet ovat vaarallisia kun ne ovat väärissä käsissä. Itse väline olisi tietenkin tässäkin tapauksessa kaikkein helpoin demonisoinnin kohde. Vahinkoja kuitenkin tapahtuu varomattomien ja varsinkin lasten käsissä monilla muillakin - vähemmän mediaseksikkäillä - harrastevälineillä. Yhteiskunnan täytyy aseasioissakin tuntea vastuunsa, mutta niin myös yksilön ja heidän läheisten!

Kirjoitukseen liittyvät tiedostot:
Arpajais- ja asehallintoyksikön (AAHY) lehdistötiedote - 27.8.2009
Metsästäjien ja ampujien lehdistötiedote - 27.8.2009 

Katso myös Iltalehden artikkeli "Aselaista syttyi kiivas sanasota" - 28.8.2009

Ei kommentteja: