keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Yle Radio1 - Markku Heikkinen - Kuuluuko ase jokaiselle Suomalaiselle?

YLE Radio 1:sen toimittaja Markku Heikkinen, esittää bloginsa esipuheessa kysymyksen "Mitä aselain valmistelu kertoo suomalaisesta asekulttuurista?".

Kenties kysymys kuuluisi ennemminkin olla "Mitä aselain valmistelu kertoo suomalaisesta lainsäädäntökulttuurista?", sillä valitettavasti ko. esitys on täynnä karkeita teknisiä virheitä, monia epäselvyyksiä ja se on valitettavasti tehty kovassa kiireessä sekä median aiheuttamassa paineessa. Kaikki esillä ollut ei edes vastaa todellisuutta, vaan asioita yhä edelleen koitetaan vääristellä sekä asioista annetaan osin tahallisestikin väärää tietoa.

Metsästäjät ja ammunnanharrastajat varmasti kuitenkin jakavat myös ministeri Holmlundin huolen aseturvallisuudesta, mutta olisiko nyt kuitenkin käymässä niin että todellinen aseturvallisuus laskee huonon lainsäädännön takia?

Näinhän oli tapahtumassa myös nykyistä aselakiamme aikoinaan uudistettaessa, mutta silloisella sisäministerillämme riitti rohkeutta puuttua valmisteltavan lain huonoon tasoon?

Ministeri Holmlund mainitsi myös 14.10.2010 eduskunnan täysistunnossa että uusi aselaki olisi estänyt koulusurmat.


"Anne Holmlund: Ensinnäkin on syytä muistaa, että tämän hallituksen esityksen ja hallintovaliokunnan käsittelemän mietinnön mukaisesti, mikäli tämä laki olisi ollut voimassa, kumpikaan kouluampuja ei olisi saanut asettaan. "

Mielestäni tämä on suorastaan valheellinen väite, sillä jos vaikka otamme esimerkiksi kauhajoen kouluampujan, joka oli julkisuudessa olleen tiedon mukaan suunnitellut tekoaan jo kuusi vuotta, olisi hän kerinnyt tuossa ajassa harjoittelemaan ohjatusti nyt vaadittavat kaksi vuotta ja saanut tästä ampuma-asekouluttajan todistuksen omaa asetta varten.

Nykyisen ampuma-aselakimme 92 §:n mukaan olisi kauhajoen ampujan ase pitänyt ottaa välittömästi poliisin haltuun. Perusteltu syy oli varmasti täyttynyt, kun kerran kotietsintääkin oltiin jo suorittamassa, mutta nyt näin ei kuitenkaan tehty.

Itse olen rehellisesti sitä mieltä että uusi aselaki ei tule estämään tai edes rajoittamaan koulusurmia. Vanha lakimme riittäisi, jos sitä vain osattaisiin noudattaa. Se mistä itse lähtisin asiaa kehittämään, olisi ennemminkin poliisin ja lupaviranomaisten koulutus sekä kunnollinen ja toimiva aserekisteri.

Sairaita ei paranneta aselakia kiristämällä ja siksi luonnollisesti myös mielenterveyspalvelut pitäisi saada sille tasolle, että hoitoon hakeutuvat saavat vastaanotolta muutakin kun pelkästään mediassakin mainittuja "onnellisuus pillereitä".

Ihmettelen myös suuresti sitä että vieläkään ei ole tutkittu kouluampumisten taustalla olleita syitä, mitkä lopulta johtivat näihin kouluampumisiin. Mikä yhteinen nimittäjä oli myyrmannin pommin räjäyttäjällä, Jokelan ja kauhajoen kouluampujilla, tai miksi yleensäkin suomalaiset nuoret voivat pahoin?

Ihmettelen huolestuneena suuresti myös sitä miksi kauhajoen kouluampumista tutkinut lautakunta ei perehtynyt paremmin juuri tähän, sen sijaan lautakunta lähti esittämään pääasialliseksi estokeinoksi käsiasekieltoa.

Mediaa seuranneet huomaavat myös sen että näistä asioista ei juuri haluta puhua, kaikenlaiset kielletään se, kielletään tämä, uutisoinnit kyllä pääsevät julkisuuteen, mutta miksi?

Kuuntele ohjelma

http://www.yle.fi/radio1/asia/markku_heikkinen/markku_heikkinen_26198.html

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_100_2010_ke_p_1.shtml#pvuoro37

Ei kommentteja: