torstai 25. maaliskuuta 2010

Aselaki ei koske meitä?

Viimeaikoina mediassa ja kansalaiskeskusteluissa on ihmetelty poliisin ja jopa poliisin ylimmän johdon toilailuja. Lainvalvojat rikkovat lakia, salassa pidettävää aineistoa löytyy säännöllisin välein mistä sattuu ja nyt johtoportaan jäljiltä löytyy jopa kasa peltikaappiin "unohtuneita" ampuma- ja kaasuaseita. Tapauksen tultua julkisuuteen, poliisi sanoo ainakin "suurimman osan" olleen vaarattomia toimintakyvyttömäksi muutettuja eli deaktivoituja ampuma-aseita. Liekkö sitten olleet asiallisesti asesepän deaktivoimia sitä tarina ei kerro ja muutenkin tarinaan voi uskoa ken tahtoo. Olipa asia miten tahansa niin onni onnettomuudessa on, että aselakia ei kuitenkaan ole rikottu koska aselaissa nimenomaan todetaan että:

Aselaki - 17 § Soveltamisalaa koskevat poikkeukset - Tämä laki ei koske:
5) valtion omistamien ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten kuljettamista eikä säilyttämistä


Lakiesityksen mukainen - kotietsinnäksikin tulkittu - aseiden säilytystarkastus ei näköjään tekisi pahaa myöskään viranomaisille. Onkohan poliisilla sisäisiä ohjeita aseiden säilytyksestä olemassakaan vai millä tavalla he omasta säilytysvelvollisuudestaan oikein huolehtivat? Näyttää nimittäin vahvasti siltä, että itse poliisiylijohtokaan ei osaa huolehtia virka-aseistaan tai tiedä kuinka ampuma-aseita säilytetään asianmukaisesti? Aika hullunkurista on jos jatkossa yksityisiin aseenomistajiin kohdistuvat mahdolliset säilytystarkastukset (=kotietsinnät) valvotaan Poliisiylijohdon tai Poliisihallituksen taholta, kun ei omavalvontakaan näköjään pelaa? Toivottavasti Oikeuskansleri tai Oikeusasiamies ottaa tähänkin asiaan pian kantaa ylimpänä laillisuusvalvojana.


Aiheeseen liittyviä uutisia:

Poliisin ylijohdon asekaapista sisäinen selvitysPOHA 23.03.2010
Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen yksikkö on käynnistänyt poliisiylijohtaja Mikko Paateron pyynnöstä selvityksen siitä, kuinka toimintakyvyttömäksi tehtyjä aseita sisältänyt kaappi oli jäänyt sisäasiainministeriön poliisiosaston muuton yhteydessä sen entisiin toimitiloihin Helsingin Hakaniemeen.
- Tieto siitä, että aseet ovat olleet deaktivoituja viittaa siihen, ettei lakia ole rikottu. Mutta muutoin tosiasia on se, että ne olivat paikassa, jossa niiden ei kuuluisi olla. Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen yksikkö selvittää tapahtumankulun ja selvitystyön perusteella päätetään mahdolliset jatkotoimenpiteet, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.
Alustavien tietojen mukaan sisäasiainministeriön poliisiosaston vanhoihin toimitiloihin oli muuton yhteydessä vuonna 2006 jäänyt toimintakyvyttömäksi tehtyjä aseita sisältänyt kaappi. Muuton jälkeen kaappi oli päätynyt Helsingin kaupungin tilakeskukseen, jossa se avattiin lokakuussa 2009. Helsingin kaupunki ilmoitti poliisille aseita sisältäneestä kaapista. Kaapista löytyi 14 toimintakyvyttömäksi tehtyä asetta, jotka otettiin poliisin haltuun ja toimitettiin Poliisin tekniikkakeskukseen. Asian tutkinta päätettiin tuolloin. Asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta, koska aseet olivat deaktivoituja"



Asekaapista sisäinen selvitys - IL-STT 23.3.2010
Poliisihallituksen sisäinen tarkastus selvittää niin sanotun asekaappimysteerin, kertoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Asekaapissa oli muun muassa Suomi-konepistooli.

Iltalehti uutisoi tänään, että sisäministeriön poliisiosastolle tapahtui vuonna 2006 muuton yhteydessä moka, kun aseita sisältänyt lukittu kaappi jäi vanhaan paikkaan. Kaappi päätyi kaupungin hankintakeskuksen kierrätysvarastoon, jossa aselöytö paljastui viime syksynä. Helsingin poliisilaitoksella katsottiin, ettei jutussa ole aihetta esitutkintaan.

Paatero sai tietää koko jutusta vasta eilen iltapäivällä Iltalehden kyseltyä asiasta. Poliisiylijohtajaa kiinnostaakin myös se, mihin viesti matkalla on jäänyt.

- Totta kai minä haluaisin tällaisista asioista tietää. Se on päivän selvä asia.

Kaapissa oli useita aseita, kuten poliisin vanha Suomi-konepistooli ja toinen FN-virkapistooli. Aseet ovat tämänhetkisten tietojen perusteella olleet deaktivoituja, ja ne on toimitettu poliisin tekniikkakeskukselle.

- Tieto siitä, että aseet ovat olleet deaktivoituja viittaa siihen, ettei lakia ole rikottu. Mutta muutoin tosiasia on se, että ne olivat paikassa, jossa niiden ei kuuluisi olla. Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen yksikkö selvittää tapahtumankulun ja selvitystyön perusteella päätetään mahdolliset jatkotoimenpiteet, poliisiylijohtaja Paatero sanoo tiedotteessaan.
 

Vaikka ilmeisesti useimmat aseista olivat deaktivoituja eli tehty toimintakyvyttömiksi, ne olisivat olleet haluttua tavaraa rikollisten keskuudessa. Esimerkiksi Suomi-konepistoolin haitat on helppo purkaa.
Kuka tarkasti aseiden toimintakunnon? Miksi takavarikkopöytäkirja on täysin ylimalkainen ja yksilöimätön? Miten on mahdollista, että aseiden alkuperää ei voitu selvittää?

Joukossa oli myös kahdeksan luvanvaraista, mahdollisesti täysin toimivaa kaasuasetta. Miten on mahdollista, ettei poliisin ylin johto jättänyt asiaa valtakunnansyyttäjänvirastolle?

Nyt jutun joutui "selvittämään" Helsingin poliisilaitos. Laitos, joka on suoraan ministeriön alainen, siivosi esimiesviraston mokan.

Ei näytä hyvältä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista miten tuolla DEKO-kortilla koitetaan viedä huomio koko asiasta: Uutisessa mainitut kaasu-sumuttimet kun tuskin olivat dekottuja vaan mitä ilmeisimmin toimintakuntoisia. Ja ne ovat tarkan lupamenettelyn alaisia aseita.