perjantai 1. tammikuuta 2010

Kaikesta huolimatta, parempaa Uutta Vuotta!

Juuri kun sosiaalipsykologian dosentti Atte Oksanen pääsi vuoden viimeisinä päivinä varoittelemasta meitä uusista terroriteoista ja koulusurmista Petri Gerdin, Pekka-Eric Auvisen ja Matti Saaren vanavesissä niin Espoossa ulkomaalaistaustainen Ibrahim Shkupolli tappaa/murhaa 5 ihmistä ja lopettaa samalla myös omat kärsimyksensä tässä monikulttuurisessa suomenmaassa.

Sisäministerimme Holmlund ottaa osaa omaisten suruun ja kommentoi Espoon tapausta tuoreeltaan toteamalla, että laittomia aseita on liian helppo hankkia ja luvallisia aseita päätyy liian helposti rikollisten käsiin. Holmlund on kuitenkin ainakin 15 vuotta myöhässä todetessaan, että ampumakelvottomiksi tehtyjä aseita palautetaan uudelleen käyttöön sekä ulkomailla että Suomessa. Holmlund on omasta mielestään edelleen löytämässä viisastenkiveä todetessaan, että tähänkin ongelmaan puututaan uudessa aselaissa, jossa kiinnitetään aiempaa suurempaa huomiota aseiden asianmukaiseen säilytykseen kotona.

Holmlund ei ilmeisesti ymmärrä itsekään, että tässä(kin) kohtaa hän itse asiassa käsittelee ainakin kahta täysin eri asiaa samassa lauseessa ja hengenvedossa; 1. deaktivoidut ja laittomat reaktivoidut tai itserakennetut aseet, 2. laillinen aseharrastus ja laillisten aseiden eli kansalaisten yksityisomaisuuden asianmukainen säilyttäminen kotona.

Suomi ja maailma ovat tosiaan täynnä vuosien saatossa (viranomaisten määräysten mukaisesti) toimintakelvottomaksi tehtyjä - eli deaktivoituja aseita. Uudet ohjeet ja määräykset sekä minkään valtakunnan tiukkaakin tiukemmat (ase)lait eivät poista näitä välineitä ja vapailta markkinoilta. Rikolliset sekä hullut ovat ehtymätön luonnonvara ja he kyllä aina keinot keksivät esivallasta piittaamatta. Tätä dilemmaa on pohdittu blogissamme jo aikaisemminkin erittäin paljon. Nykypoliitikkojen asenne on todellakin se, että ei puututa itse ongelmin vaan painetaan pää puskaan ja koetetaan puuttua seuraamuksiin. Jos joku asia on jo lain mukaan laitonta niin tekeekö uuden (kielto)lain laatiminen siitä lopun?

Viimeaikaiset tapahtumat esimerkiksi 'Outokummun Asepajan' kohdalla ovat osoittaneet että toisille harrastus- ja toisille taas tappovälineiden sekä a-tarvikkeiden laiton tehtailu ei ole mikään ongelma. Työttömiä asiansa osaavia metalli- ja muita 'teesseitsemiehiä' löytyy varmasti kohtuullista korvausta vastaan palauttamaan toimintakelvottomia aseita takaisin toimintakuntoiseksi eli reaktivoimaan niitä tai jopa rakentamaan kokonaan itse jos em. aihioita ei olisi äärimmäisen helposti saatavilla.

Jos ja kun luvallisilla aseilla harrastaminen tehdään kohtuuttoman vaikeaksi niin muutkin kuin Kosovon albanialaiset rikolliset alkavat enenevissä määrin miettimään harrastanko luvallisella asianmukaisesti rekisteröidyllä aseella vastuullisesti ja turvallisesti vai tilaanko harrastusvälineen jostakin muualta ja maksan muutaman päiväsakon jos satun jäämään kiinni? Edellä mainitun muslimiväestöryhmän suomen alajaoston edustaja Driton Nushi kertoo pelkäävänsä, että tämä tragedia lisää ennakkoluuloja kaikkia maahanmuuttajia kohtaan. Nushin mukaan teko oli kuitenkin puhtaasti yksittäistapaus; mustasukkainen teko, joka johtui ihmissuhteista. Nushi tietää myös kertoa, että näin käy valitettavan usein myös suomalaisille miehille ja naisille.

Nushi ei huomaa tai ainakaan mainitse yhtäläisyyksistä maatamme viimeaikoina kuohuttaneiden kouluammuskelujen tai muiden laajennettujen itsemurhien sekä Espoon tapahtumien ja tekojen välillä. Terroristipommittajat ja kouluammuskelijat eittämättä kuuluvat hieman eri genreen perinteisten kotimaisten 'vaimontappajien' tai Ibrahimin kaltaisten 'toisinajattelijoiden' kanssa joiden mielestä naisilla ei ole ihmisarvoa tai oikeuksia ja miehellä on oikeus kostaa vaikkapa tyttöystävän pettäminen?

Samalla tavalla kuin koulusurmaajatkin tämän kaltaiset harkittuja murhatöitä toteuttavat yksilöt saavat taakseen omat kannattajansa. Tuskin hylsyt olivat Espoossa Prisman lattialla ennättäneet jäähtyä kun Ibrahimkin nostettiin tietyissä piireissä ja nettiyhteisöissä sankarin pallille. Tässäkin tapauksessa pitäisi kuitenkin kaikesta huolimatta nähdä metsä puilta ja käsitellä asiat asioina!

Jos esimerkiksi viimeaikaisiin kouluammuskeluluihin olisi syyllistynyt joku koulukiusattu tai muuten päähänpotkittu maahanmuuttajanuori, niin siitäkin varmasti syytettäisiin 'löysän' aselain lisäksi 'löysää' maahanmuuttopolitiikkaa ja islamia. 'Onneksi' kuitenkin Suomessa ammuskelut ovat tähän saakka hoituneet pääasiassa kotimaisin voimin. Jos lähdemme yksilöiden tekojen seurauksena leimaamaan jotakin väestö- tai harrastajaryhmiä kuten muslimeita tai ammunnan harrastajia niin tälle ei tule loppua koska kaikista ihmisryhmistä löytyy ääripäitä ja riittävästi sekopäitä tässä lintukodossamme nimeltä Suomi.

Lue Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Atte Oksasen asiallinen artikkeli kokonaisuudessaan tästä linkistä.


Poliisit täydessä suojavarustuksessa alkavat olla liiankin tuttu näky katukuvassamme?
Jospa se helpottaa kun kerätään kansalaisilta lailliset aseet pois eikä myönnetä uusia lupia?

Ei kommentteja: